politikmobil

Politiska kommentarer till dagsaktuella händelser.

En dålig rektor: Mattias Liedholm (M)

leave a comment »

Jag tänkte i det här inlägget i sann #metoo- och #tystiklassen-anda ta upp en dålig rektor: Mattias Liedholm (M). Han var gymnasierektor på Ehrensvärdska gymnasiet, Karlskrona, år 2010. En positiv sak med Mattias Liedholm var att han var mer IT-kunnig än de flesta rektorer och jag fick t.ex. låna en laptop (netbook) med 3G redan för ca 10 år sedan. Det gjorde att jag kunde jobba ganska effektivt på tåget Lund-Karlskrona t.o.r. (dock var det inte täckning på hela sträckan), men även kringgå problem med skolans nätverk.

Rektor Mattias Liedholm stängde av mig i slutet av vårterminen som lärare i fysik i alla klasser p.g.a. att endast en elevs mamma hade klagat. Mamman hade skrivit att hennes dotter blivit deppig och att hon då hade frågat dottern om det berodde på den nya fysikläraren, varpå dottern hade svarat: Ja. Det var alltså en ledande fråga. Dottern gick i första ring på Naturvetenskapsprogrammet och hade själv valt att sitta längst bak i klassrummet tillsammans med några andra tjejer, så jag hade ingen stark påverkan på henne. Hon var inte sjukskriven. Dessutom hade fysiken för ettorna börjat senare och de hade inte haft fysik tidigare på gymnasiet så jag var inte dotterns nya fysiklärare, utan den första. Jag hade inte noterat dottern mer än andra elever tidigare och inte haft någon speciell kontakt med henne. Jag kan alltså inte ha orsakat hennes eventuella deppighet. Möjligen kan fysikämnet orsaka depression hos vissa, men alla elever har förhoppningsvis själva valt att gå på ett program med obligatorisk fysik.

Jag började på Ehrensvärdska gymnasiet i början av vårterminen 2010. Jag hade då ett visst löneanspråk, men det tog tid för rektorn att få fram ett kontrakt och när det väl kom hade lönen sänkts kraftigt. Då sågs det som att jag hade ingått ett kontrakt i praktiken i och med att jag hade börjat jobba. Jag gör sedan dess aldrig om misstaget att börja jobba utan skriftligt kontrakt. Trots att jag var anställd som gymnasielärare i fysik och teknik och var ämnesbehörig i fysik, matematik och programmering så hade jag betydligt lägre lön än en nyanställd kontorsvaktmästare utan utbildning på Länsstyrelsen i samma stad (jag visste detta eftersom jag sökt samma jobb och undersökte saken när jag inte fick det).

En dålig sak var att fysiksalen för ettorna var överfull — det fanns stolar till alla men det fanns inte bänkar till alla så vissa fick hålla block i händerna. Det fanns heller inga halvklasser vid laborationer i Fysik A i ettorna (men det fanns halvklasser i högre årskurser). Jag framförde att det var överfullt och att det var svårt att göra laborationer i helklass, men jag fick inget gehör från rektor Mattias Liedholm. Trots att det var svårt med överfull helklass så genomförde vi laborationerna. Om utrustningen inte räckte till alla fick vi ha stationer eller skicka runt den. En lustig detalj under en laboration var att kopparcylindrar försvann. Jag insåg att det berodde på att vissa elever trodde att koppar var guld. Jag meddelade att cylindrarna var av koppar och att metallvärdet var ganska lågt och då fick jag tillbaka alla cylindrar. Vi använde också TI-CBL (Texas Instruments Calculator-Based Laboratory) för att t.ex. mäta hastigheter med ultraljud. En flicka hade en TI-85 som hon hade ärvt, men även den fungerade med detta system även om den slutade att tillverkas ca 20 år innan laborationen.

Eleverna i ettan hade i allmänhet för dåliga kunskaper i matematik för att kunna tillgodogöra sig fysiken med de läromedel vi hade. Normalt brukar man inte börja med fysik förrän Matematik A (numera 1c) är avslutad, men dessa elever hade ännu inte klarat denna kurs.

Jag hade fått besked om att Fysik A för ettorna skulle var avslutad i slutet av terminen så kursen fick gå med ganska hög takt. Detta stressade nog en del elever. Långt senare fick jag veta att detta var fel och att kursen inte skulle sluta förrän terminen efter.

Rektor Mattias Liedholm beslutade att skjuta upp hela Fysik A för ettorna tillsvidare. Det var kanske rimligt med tanke på de låga kunskaperna i matematik vid tillfället, samt schemat och lokalproblemen. Felet var att han även stängde av mig från Fysik A i tvåorna och Fysik B i treorna och satte in andra lärare där när det bara var några få veckor kvar av kurserna. Eleverna i trean sade (utan anmodan från mig) att de inte hade klagat. Dessa andra lärare fick troligen jobba övertid. En lite intressant sak var att enbart i fysik ersattes jag av tre andra lärare och då hade de ändå tagit bort en stor fysikklass helt. Det säger något om min arbetsbörda. Jag tror att en av lärarna i Fysik B inte var riktigt ämnesbehörig i fysik, ty han undervisade lite fel i kärnfysik. Sedan blev han sjukskriven och jag fick ändå undervisa den klassen ca 14 dagar innan han tillfrisknade. Det kan också vara lite jobbigt att hoppa in mitt i en ganska specialiserad kurs.

En gång tidigare under terminen hade Mattias Liedholm satt sig i bland eleverna i bit bak i klassrummet när jag hade Fysik A i ettorna och det tog ett tag innan jag upptäckte honom. Jag fick dock inga klagomål från honom på undervisningen eller ledarskapet.

Jag undervisade dock i teknik hela denna tid. I teknikgruppen fanns inga tjejer (jag hade endast den valbara kursen Konstruktion B, och där bara hållfasthetslära).

Jag blev initialt bara avstängd från undervisning i alla klasser med tjejer utan att få veta något om orsaken på flera veckor. Jag trodde att jag blivit falskt anmäld för sexuella trakasserier och det trodde nog kollegor och elever också (men de trodde nog att det var sant) för alla började att undvika mig. Rektor Mattias Liedholm hanterade allt mycket dåligt. Jag borde direkt fått veta vad anklagelsen gick ut på och han borde inte stängt av mig från klasser där ingen klagat. Hans avstängningsåtgärder var helt överdrivna och brutala. Det handlade nog mer om sadism från hans sida gentemot mig, eller ett mycket slarvigt och hänsynslöst ledarskap.

Rektorn ville även säga upp mig från de timmar jag inte undervisade p.g.a. avstängningen, men mitt fack ingrep och stoppade detta. Rektorn ville då ändra arbetstiden, så att jag inte skulle kunna ta mig till skolan i Karlskrona med tåg från Lund, men facket stoppade även detta. Kort sagt, rektorn vidtog en mängd fientliga åtgärder som dels förtalade mig indirekt, dels skulle göra det möjligt att säga upp mig delvis.

Det var från facket jag fick veta att den enda anklagelsen var från mamman som klagade på att hennes dotters eventuella nedstämdhet skulle bero på mig. Jag var tvungen att begära ut brevet som allmän handling för att få läsa det.

Det gick mycket bra för de elever jag undervisat nästan hela terminen, ty de fick högre poäng på nationella proven än någonsin tidigare och senare på den skolan, så vitt jag vet. Det var inte jag som rättade de nationella proven i fysik utan de mer erfarna lärarna som ersatte mig. En av dem, som mest var kemilärare, sa att han var förvånad, ty han trodde det var någon sorts kris i undervisningen som gjorde att jag byttes ut. Det gick även bra för eleverna i tekniken. Min pedagogik är tydligen effektiv och leder till framgång och det har nog gått bra för eleverna. Dock kan det gå dåligt för mina elever i framtiden utan att det beror på dålig pedagogik från min sida p.g.a. t.ex. olyckor och obotliga sjukdomar. Vissa av eleverna är mina vänner på Facebook idag och vissa följer min YouTube-kanal.

Jag twittrade även på den tiden, men det var ingen som klagade på mina tweets då, vilket har varit orsaken till senare avstängningar trots att undervisningen och ledarskapet i klassrummet fungerat utmärkt även då.

Mattias Liedholm (@MLiedholm) har blockerat mig på Twitter, men jag kan naturligtvis läsa hans tweets ändå. Mattias Liedholm (M) har senare bytt skola och är även ledamot i kommunfullmäktige i Karlskrona för Nya Moderaterna (om jag har förstått saken rätt). Ledarskapet vid Ehrensvärdska 2010 kan vara ett exempel på hur moderat skolpolitik fungerar i praktiken: noll rättssäkerhet och kraftåtgärder utan skäl.

Det fanns en biträdande rektor (tror detta var titeln) på samma gymnasieskola, men han gjorde inte mycket för att rätta till situationen, trots påpekande från mig om det orimliga i att jag t.ex. inte fick veta vad jag var anklagad för. Han verkar ha stor brist på civilkurage. Hans twitter finns här, men han har inte blockerat mig.

Jag gjorde en del enkla, snabbproducerade webbsidor för kurserna i fysik & teknik då 2010: Fysik A, Fysik B, Konstruktion B. Där finns bl.a. mina lösningar till NP och fotografier av tavlorna. Planeringarna handlar i vissa fall om senare klasser på andra skolor och täcker inte alltid hela terminen, ty jag har nog bytt system till något internt efter ett tag.

Jag är naturligtvis öppen för kritik och de inblandade rektorerna får gärna yttra sig. Jag kan vid behov gräva fram dokument som bevisar det jag påstår.

Written by U.P.A.

24 november, 2017 den 17:11

Lämna en kommentar