politikmobil

Politiska kommentarer till dagsaktuella händelser.

Antirasistiska kommentarer på Facebook leder till blockering för rasism — nu med bilder längst ner

leave a comment »

Triggervarning: n-ordet förekommer i texten i sammansatta ord som betyder chokladboll för att det inte skall bli obegripligt. Dock använder jag det annars bara då det redan nämnts och jag argumenterar emot dess användning.

Jag anser att jag blivit blockerad av misstag av Facebook i 7 dagar fr.o.m. 2017-12-04, ty jag hade skrivit en antirasistisk kommentar för flera år sedan som svar på ett rasistiskt inlägg där jag argumenterade emot att man skulle skriva ”negerboll”/”negerbulle” såsom det stod i bilden i inlägget. Jag misstänker att det är den slutna gruppen #jagärhär som massanmält detta nu, ty jag diskuterade kvällen innan falska rasismanklagelser och islam på Twitter med en högt uppsatt vänsterpartist från Malmö: Anders Persson (V), medlem i #jagärhär sedan 2016-12-02 och tillagd av Mina Dennert, och därmed troligen med i den innersta kretsen i #JÄH. Anders Persson kontaktade mig via privat meddelande på Twitter – om intresse finns, kan jag även lägga upp den diskussionen här. Min hypotes är att denna aktion skulle vara en hämnd för att Anders Persson förlorade debatten, bröt ihop och började klistra in stora sjok från ”Lorem ipsum” i stället för att svara sakligt. Han kom även med nya, grundlösa rasistanklagelser.

En alternativ hypotes är att Facebook själva sökt efter n-ordet och automatiskt tagit bort alla sådana kommentarer och blockerat användarna, men missat text i bilder och att kommentarerna protesterade mot användningen av n-ordet. Man tycker att Facebook då borde tagit hänsyn till när yttrandet gjordes och inte blockerat någon för något som skrevs flera år tidigare. Dessutom, om n-ordet är totalförbjudet på Facebook så kunde de hindra kommentarer med detta ord från att skrivas. N-ordet var uppenbarligen inte förbjudet när jag skrev det för länge sedan. Alltså lutar jag åt att det är #jagärhär’s ledning som ligger bakom anmälan.

Det var en kommentar i en islamkritisk och officiellt antirasistisk grupp som jag senare blev avstängd från för att jag kritiserade ett senare rasistiskt inlägg mot svarta. Jag protesterade, i det nu aktuella fallet, mot att någon publicerade ett rasistiskt inlägg och som inte hade med islam (ämnet för gruppen) att göra. Någon hade skrivit att man inte borde få skriva ”vitlök” om man inte får skriva ”negerboll” i en bild (typ meme), ty ”negro” betyder svart på latinska språk och ”negerboll” betyder svart boll, vilket är en saklig beskrivning, om man bortser från kokosen. Att ha kokos på chokladbollar kan vara en senare uppfinning — d.v.s. när namnet uppstod var bollarna kanske helt svarta. Förr i tiden så tänkte man inte på afrikaner när man åt den svarta bollen utan enbart på färgen, ty latinkunnandet i Sverige var högre då — däremot fanns det knappt några afrikaner i Sverige då. Det var inte ne-ordet som var rasistiskt ursprungligen, utan nig-ordet. Den svarte medborgarrättsförkämpen dr Martin Luther King, Jr (MLK) använde ofta ne-ordet i sina tal, ty man kan inte diskutera förtryck om man inte har något sätt att benämna den förtryckta gruppen, och han fick använda de ord som fanns då. Rasismen har uppstått som ett sätt att legitimera slaveri, men slaveri har varit olagligt i Sverige sedan kristendomens införande, d.v.s. ca år 1000. Alltså finns det inte ursprunglig rasism i Sverige, utan den som finns har troligen främst importerats från USA, där man fram till slutet av amerikanska inbördeskriget 1865 hade hårt slaveri med ättlingar till kidnappade afrikaner. Dessutom dog hälften av de kidnappade afrikanerna innan de kom till Amerika.

Min kommentar: ”Vad har detta ämnet med islam att göra? Om man sa blancolök eller gringolök i stället för vitlök så hade detta varit lika konstigt som att säga negerboll.” Det är fel att säga ”negerboll” eftersom man inte säger ”blancolök” eller ”gringolök”.

Jag förstår inte vad Facebook vinner på att ta bort antirasistiska kommentarer, men troligen beror det på Facebook-administratörernas bristande språkkunskaper i svenska. De är därför lättlurade när massanmälningarna från #jagärhär kommer in. De som falskt angivit detta inlägg som rasistiskt borde blockeras för falsk angivelse. Det är konstigt att Facebook låter det ursprungliga rasistiska inlägget ligga kvar, men tar bort min antirasistiska kommentar, ty hade FB tagit bort inlägget så hade kommentarerna också försvunnit och ingen hade kunnat anmäla dem.

Jag har anmält många äkta rasistiska inlägg genom årens lopp, men ett av de få FB tar bort är denna antirasistiska kommentar.

Att bli avstängd från Facebook så att man inte kan skicka ut information ställer till stora problem eftersom jag har mycket av min yrkesmässiga kommunikation som lärare där. Man kan inte ens följa nya personer eller gilla inlägg. Ej heller kan man anmäla sig till många aktiviteter. Jag har kontaktat Facebook flera gånger om detta ärende via ”överklagandefunktionen”, men inte fått något svar. Det verkar som de helt ignorerar vad man skriver till dem på alla kanaler. Man kan dock ringa hem till dem. Ni kan hjälpa mig genom att dela detta blogginlägg på Facebook och andra sociala medier, ty FB kommer nog bara att göra något åt detta om det leder till skadlig publicitet, d.v.s. att det blir allmänt känt att de gynnar rasister och blockerar antirasister.

För bildbevis, se nedan. Man märker att man håller på att bli avstängd på att man måste logga in på nytt på Facebook och därefter visas vilken kommentar som tagits bort av moderatorerna på Facebook en gång och sedan aldrig igen. Man måste alltså ta skärmdump då. Jag har blivit avstängd en gång tidigare av lika falska skäl p.g.a. ett #jagärhär-drev, men då missade jag att ta en skärmdump, men denna gång kom jag ihåg det. Nu kan jag låta hela världen se hur godtyckliga Facebooks blockeringsregler är. Jag tycker Facebook borde erkänna sitt misstag, be om ursäkt, ta tillbaka sitt blockeringsbeslut och även se till att jag inte straffas med längre blockeringar i framtiden p.g.a. denna felaktiga blockering. Detta kan också vara förtal genom handling av Facebook, ty genom avstängningen som ens vänner m.fl. märker så stigmatiseras man. Jag har nog dock så kritiskt tänkande vänner att de inte går på detta förtal, men nu får de inte lätt reda på varför jag blev felaktigt avstängd.

2017-12-04-140023_1280x1024_scrot

Vi har tagit bort något som du publicerat.

2017-12-04-140148_1280x1024_scrot

Du har blockerats tillfälligt från att göra inlägg.

2017-12-04-140510_1280x1024_scrot

Läs communityreglerna.

Written by U.P.A.

4 december, 2017 den 14:48

Publicerat i Migration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: