politikmobil

Politiska kommentarer till dagsaktuella händelser.

Synpunkter på Skånetrafikens artikel ”Strejkvarsel för Öresundståg kan ge störningar i midsommar”

leave a comment »

Jag har synpunkter på artikeln ”Strejkvarsel för Öresundståg kan ge störningar i midsommar” från Skånetrafiken och även på artikeln ”Senaste nytt om strejkvarsel” från Öresundståg.

Jag har köpt Skåne-Halland-Sommarkort (Jojo Sommar) av Skånetrafiken för 1290 kr och om jag inte kan använda det så vill jag ha tillbaka alla pengarna eller det ordinarie biljettpriset för sträckan Malmö-Kungsbacka tur och retur för varje dag som strejken pågår om det är mindre.

Det verkar som om Skånetrafiken tjänar på strejken, ty de sparar ström och driftskostnader samtidigt som de flesta som åker har Sommarkort (så de förlorar knappt biljettintäkter och har fått betalt i förskott), samt att de säljer alternativa biljetter enligt deras Facebook-sida. Dessutom visste de nog om denna konflikt när de sålde biljetten, men varnade inte. Alltså anser jag att Skånetrafiken är återbetalningsskyldiga.

Det är Skånetrafiken som sålt korten utan att varna, trots att de visste om konflikten. De har tagit in pengar på ett omoraliskt sätt. Jag vet inte vem Skånetrafiken upphandlat av men den parten är arbetsgivaren för SEKO-personalen. Skånetrafiken kan ju kräva tillbaka pengar från den parten p.g.a. att de ej levererar tjänsten. SEKO-personalens arbetsgivare tjänar ju på konflikten om de inte får någon minskning av inkomsterna p.g.a. konflikten samtidigt som de sparar pengar på el och minskat slitage.

Fackförbundet SEKO borde tänka om eftersom strejken under sommarkortsperioden bara gynnar arbetsgivaren. Alltså borde SEKO flytta strejken till 16 augusti.

I allmänhet bör force majeure inte gälla om man sålt Sommarkort eller månadskort när en konflikt var nära förestående och man inte varnade vid försäljningstillfället. Ej heller bör force majeure gälla när den som sålt korten tjänar på stoppet i trafiken. I annat fall skapar man incitament för att sälja kort utan att uppfylla leveransen.

Written by U.P.A.

19 juni, 2013 den 02:18

Publicerat i Övrigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: